Zelf een cursus of workshop plaatsen? Kijk hier

Adobe XD CC2018

XD staat voor Experience Design en is uitgekomen in 2017. Je gebruikt XD om navigeerbare prototypes te ontwerpen voor phone/tablet-apps. Je programmeert dus geen functionaliteit, maar ontwerp de schermen van de app. Je kunt het ontworpen prototype delen met anderen en live bekijken op bijvoorbeeld een iPhone. Tenslotte exporteer je de schermen als PNG’s om ze te delen met een app-programmeur.

 

Lessen

Les 3 – Artboards en Layers

Lengte:5minutenAuteur:Jan Ris

Net als in de meeste creatieve apps van Adobe, gebruik je in XD ook lagen om de boel te organiseren. De Layers van XD werken wel een beetje anders dan je gewend bent: het zijn de objecten binnen een Artboard.

Les 6 – UI kits gebruiken

Lengte:6minutenAuteur:Jan Ris

Als je een design maakt voor iOS, dan gebruik je ook veel standaard artwork van Apple. Dat geldt ook voor Android. Je haalt die binnen via UI kits.

Les 7 – Symbolen

Lengte:4minutenAuteur:Jan Ris

Een Symbol is een object dat je vaker wilt gebruiken. Let wel op dat het veranderen van een Symbool niet altijd het gewenste effect kan hebben.

Les 8 – Prototypes

Lengte:4minutenAuteur:Jan Ris

Waar het om draait bij XD, is het maken van werkende prototypes. Daar hoort navigeren bij. We laten je zien hoe je die maakt.

Les 9 – Previewen en delen

Lengte:5minutenAuteur:Jan Ris

Uiteraard wil je zien dat je prototype werkt. Dat doe je via een preview in XD. Je kunt een andere laten meegenieten door je prototype te delen.

Les 10 – Preview op een apparaat

Lengte:2minutenAuteur:Jan Ris

De beste preview van een prototype is door het te laten zien op het apparaat waarvoor het bedoeld is, zoals een iPhone. We laten je zien hoe je dat doet.

Les 11 – Exporteren

Lengte:3minutenAuteur:Jan Ris

Je kunt je artwork exporteren uit XD. Zo kun je er bijvoorbeeld een PDF van maken, of alle arrtboards exporteren naar PNG’s.