Zelf een cursus of workshop plaatsen? Kijk hier

Meer doen met Creative Cloud

Haal je alles uit de mogelijkheden van je Creative Cloud-lidmaatschap? De Creative Cloud is zoveel meer dan alleen de programma’s als InDesign, Animate, Photoshop en Xd. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van sjablonen, van stock-art en stockfoto’s. Je kunt ook bestanden delen met anderen, zelfs met niet-Creative Cloud leden. Je kunt op afstand bestanden van anderen gebruiken of gedeelde bestanden van commentaar voorzien dat je weer in een weginterface in een browser kunt bekijken. Ook kun je allerlei teksten, opmaak, kleuren en afbeeldingen in een CC-bibliotheek zetten en die kun je ook weer delen on-line: je kunt bepalen of anderen wijzigingen of niet mogen aanbrengen die je automatisch synchroon kunt houden. Misschien gebruik je nu DropBox. Dat is handig, maar wist je dat de Creative Cloud ook een dergelijke functie heeft? En dat je allerlei lettertypen (fonts) kan gebruiken uit de TypeKit-bibliotheek?

Kortom: haal alles uit je Creative Cloud met deze cursus van 16 lessen, waarin we elk aspect van CC uit de doeken doen!

Lessen

Les 1 – Installeren en configureren van CC(Voorbeeld)

Lengte:5minutenAuteur:Frans

In deze eerste les laten we je zien hoe je de Creative Cloud-app en de bijbehorende Adobe-programma’s installeert op je computer. We kijken ook naar hoe de CC-app in je menubalk (macOS) of Systeemvak (Windows) functioneert en je de opties ervan kunt gebruiken.

Les 2 – Een andere taal erbij installeren(Voorbeeld)

Lengte:7minutenAuteur:Frans

De programmataal en de interface, zoals de menu’s, zijn gelijk aan de systeemtaal. Op een Nederlandstalig systeem zullen de (meeste) Adobe-programma’s dus ook in het Nederlands staan. Je kunt echter ook andere talen installeren; hoe je dat doet zie je in deze les. 

Les 3 – Oudere versie van een programma erbij installeren(Voorbeeld)

Lengte:2minutenAuteur:Frans

Natuurlijk, je werkt graag met de nieuwste versie van de Adobe-programma’s, maar soms heb je een extensie of plug-in die alleen werkt met een oudere versie van het programma. Gelukkig kun je, naast de meest recente versie, ook oudere versies installeren van de programma’s. We laten je in deze les zien hoe dat in zijn werk gaat.

Les 4 – TypeKit fonts

Lengte:4minutenAuteur:Frans

Als gebruiker van de Creative Cloud kun je gebruik maken van een groot aantal lettertypes (fonts): TypeKit fonts. Hoe dat gaat leggen we je in deze les uit.

Les 5 – Bestanden synchroniseren

Lengte:7minutenAuteur:Frans

Iedereen kent wel DropBox of OneDrive. Creative Cloud heeft ook een map waarin je bestanden kunt synchroniseren over verschillende computers waarop je Creative Cloud gebruikt. Zo kun je overal waar je inlogt met je  Creative Cloud-account beschikken over dezelfde bestanden. In de video van deze les zie je hoe dat in zijn werk gaat.

Les 6 – Samenwerken en mappen delen met anderen

Lengte:7minutenAuteur:Frans

Bestanden en mappen die in je Creative Cloud-map staan (dus gewoon op je harde schijf) kun je ook delen met andere Creative Cloud-gebruikers. Dit maakt het mogelijk om bestanden uit te wisselen met andere CC-gebruikers. Adobe noemt dit Samenwerken. We leggen dat uit in deze les.

Les 7 – Samenwerken met niet-Creative Cloud-gebruikers

Lengte:6minutenAuteur:Frans

Misschien wil je ook wel bestanden delen met niet Creative Cloud-gebruikers, bijvoorbeeld een ontwerp aan een klant laten zien. De klant kan dan, via een webbrowser, bijvoorbeeld opmerkingen maken over je ontwerp die jij ook weer kunt lezen in de webpagina van jouw Creative Cloud. Hoe je op die manier samenwerkt zie je in deze les.

Les 8 – Bibliotheken in InDesign

Lengte:8minutenAuteur:Frans

Bibliotheken zijn verzamelingen van objecten (teksten, kleuren, grafische elementen) die je bij elkaar kunt bewaren om opnieuw te gebruiken in hetzelfde programma, maar ook in andere Adobe-programma’s. De bibliotheken van de Creative Cloud zijn dan beschikbaar op elke computer waarop je inlogt met jouw Creative Cloud account. Deze les gaat over Bibliotheken in InDesign.

Les 10 – Tekst plaatsen vanuit een CC-Bibliotheek

Lengte:9minutenAuteur:Frans

Een van de objecten die je in een CC Bibliotheek kunt zetten is tekst. Deze tekst kun je dan plaatsen in een ander InDesign-document, maar ook in Illustrator of Photoshop. Daarbij kun je de tekst synchroon houden: door het origineel in de CC Bibliotheek te bewerken wordt de tekst overal in je document bijgewerkt waar je deze tekst vanuit de CC Bibliotheek had geplaatst. Maar je kunt ook aangeven dat je dat juist niet overal bij wilt werken. Hoe je dit aanpakt wordt in de les getoond.

Les 11 – Koppelingen in bibliotheken gebruiken in andere programma’s

Lengte:8minutenAuteur:Frans

Objecten in bibliotheken kun je uitwisselen tussen de verschillende Adobe-programma’s. Zo kun je een tekst die vanuit InDesign in een CC Bibliotheek is gezet plaatsen in Illustrator. Of een foto die vanuit Photoshop in een CC Bibliotheek gezet is, kan worden geplaatst in InDesign. Hoe dat uitwisselen in zijn werk gaat leggen we je in deze les uit.

Les 12 – Bibliotheken delen met andere gebruikers

Lengte:6minutenAuteur:Frans

CC-bibliotheken en de objecten in die bibliotheek kun je delen met andere Creative Cloud-gebruikers. Zo kun je makkelijk kleuren, teksten en dergelijke delen met wie en waar je wilt. Wat de mogelijkheden (en beperkingen) zijn van dit delen van bibliotheken leggen we uit in deze les.

Les 13 – Bibliotheken in Illustrator

Lengte:5minutenAuteur:Frans

Vectorbestanden die je vanuit Illustrator in een CC-bibliotheek zet, kun je plaatsen in andere documenten in Illustrator als gekoppeld bestand of als kopie. Wat het verschil is laten we in deze les zien. We kijken ook naar het plaatsen van afbeeldingen vanuit een Photoshop CC-bibliotheek in Illustrator.

Les 14 – Kleurstalen delen

Lengte:7minutenAuteur:Frans

Een van de dingen die je prima kunt uitwisselen via een CC Bibliotheek tussen de verschillende Adobe-programma’s zijn kleurstalen. Deze kun je makkelijk delen en toepassen tussen InDesign, Photoshop en Illustrator. Waar je op moet letten leggen we je uit in deze les.

Les 15 – Stock Art gebruiken

Lengte:6minutenAuteur:Frans

Een abonnement op de Creative Cloud geeft je toegang tot wat Marketmiddelen wordt genoemd: afbeeldingen, graphics enzovoort van derden die je mag gebruiken in je eigen documenten. Dat kunnen foto’s zijn, vectorafbeeldingen, pictogrammen enzovoort. In deze les kijken we hoe je deze middelen kunt downloaden en gebruiken.

Les 16 – Adobe Stockfoto’s en -sjablonen gebruiken

Lengte:7minutenAuteur:Frans

Voor professioneel gebruik kun je een foto-databank gebruiken, zogenaamde stockfoto’s. Je kunt dan eerst een lage-resolutiebeeld uitproberen en als het beeld bevalt kun je een licentie kopen. Creative Cloud heeft ook zo’n Stock Photo databank. Bovendien kun je ook sjablonen kopen (sommige zijn gratis) voor bijvoorbeeld InDesign. In deze laatste les leren we je hoe je van deze mogelijkheden gebruik kunt maken.