Zelf een cursus of workshop plaatsen? Kijk hier

Geheimen van PowerPoint

Het is niet onze hobby: het maken van een saaie PowerPointpresentatie met heel veel dia’s en steeds dezelfde tekstopbouw. Microsoft heeft daar wel een prachtige oplossing voor, maar die is diep weggestopt. Vraag ons niet waarom, maar het komt erop neer dat je een Word- of RTF-bestand maakt met alleen een paar stijlen, importeert dat in PowerPoint en, hopla: de presentatie is (bijna) klaar. Echt waar. Ook in deze workshop wat handigheden & tips voor de nieuwe PowerPoint 2016, die mogelijk leed kunnen helpen verlichten. Veel succes!
[woocommerce_social_media_share_buttons]

Lessen

Les 1 – Introductie(Voorbeeld)

Auteur:Jaap

De Office-software van Microsoft heeft veel mogelijkheden. Maar de meeste professionele gebruikers benutten er maar een fractie van. Dat is omdat de ontwikkelaars van Microsoft nooit echt gevoel hebben gekregen voor gebruiksvriendelijkheid. Ze verzinnen leuke dingen, maar vergeten hoe de gemiddelde gebruiker in elkaar zit. Sommige mogelijkheden zijn zo weggestopt dat bijna niemand ze ontdekt.

Les 2 – Een flinke stapel dia’s in een ommezien maken

Auteur:Jaap

Er is een methode om via een Word-document alle dia’s in een keer te maken. Voorwaarde is, dat de teksten een vaste opbouw en gelijke structuur hebben. Gebruik je alleen de stijlen Kop 1, Kop 2, etc. dan worden die in PowerPoint vertaald naar Titel, eerste niveau tekst, tweede niveau etc. Nog hier en daar bijwerken en het is klaar.

Les 3 – Metamorfoses – snelle vormveranderingen

Auteur:Jaap

Deel 2: Metamorfoses. PowerPoint kent veel voorgedefinieerde tekeningen, symbolen. In elk daarvan kan een illustratie of een tekst staan. Om van een cirkel een driehoek te maken of iets anders, moet je even de weg weten. Bij afbeeldingen gaat een vorm-transformatie via het gereedschap Bijsnijden. Bij andere vormen via het gereedschap Vorm bewerken, links in de tab Vormopmaak in het lint.

Les 4 – Knoppen met handige functies ontdekken

Auteur:Jaap

Bijna ale functies van PowerPoint worden aangestuurd door knoppen in het lint of in de werkbalk. Die werkbalk (…snelle toegang) is uit te breiden met knoppen die nergens anders te vinden zijn en dus nieuwe functionaliteit met zich meebrengen. Hetzelfde geldt voor het lint. Het is de moeite waard dit (via Voorkeuren) eens helemaal uit te zoeken, want er zitten heel handige knoppen in verstopt.

Les 5 – Het maatsysteem anders instellen

Auteur:Jaap

Wil je in een ander maatsysteem werken (bijv inch ipv cm), dan kun je dat niet in PowerPoint zelf regelen; PowerPoint maakt gebruik van de systeeminstelling. Alleen via systeemvoorkeuren is de omzetting te realiseren.