Zelf een cursus of workshop plaatsen? Kijk hier

Introductie tot de typografie

Typografie heeft een eeuwenoude geschiedenis. Veel daarvan zie je in de dagelijkse praktijk terug. Het is nodig een scherp oog voor goede typografie te ontwikkelen. Het gaat erom visuele gevoeligheid te ontwikkelen voor evenwicht, voor goede functionaliteit en smaakvolle ondersteuning van de grafische communicatie.

Onze simpele definitie van typografie is:

1. Alles wat er met letters gedaan wordt, maar wel onder de voorwaarde dat:

2. erover nagedacht is.

Een cursus typografie die er niet direct over gaat hoe het opmaken van tekst werkt in InDesign of Illustrator, maar een afwisselende combinatie van (aanschouwelijke) theorie, vergelijken van twee situaties (welke is goed, welke is fout) en how-to.

Veel plezier met 6 lessen typografie!

[woocommerce_social_media_share_buttons]

Lessen

Les 1 – Introductie(Voorbeeld)

Lengte:5minutenAuteur:Jaap

Typografie heeft een eeuwenoude geschiedenis. Veel daarvan zie je in de dagelijkse praktijk terug. Het is nodig een scherp oog voor goede typografie te ontwikkelen. Het gaat erom visuele gevoeligheid te ontwikkelen voor evenwicht, voor goede functionaliteit en smaakvolle ondersteuning van de grafische communicatie. In deze eerste les het hoe en waarom van deze cursus.

Les 2 – Typografie is overal

Auteur:Jaap

Kijk om je heen en zoek die alledaagse dingen-met-tekst. Tekst die iemand heeft vormgegeven, waarover –soms meer, soms minder– werd nagedacht. We betreden drie terreinen:

de dagelijkse dingen, zoals boodschappen,
wat je buiten ziet,
wat er op apparaten te zien is.

Les 3 – Typografie voor ‘leestekst’

Lengte:6minutenAuteur:Jaap

Vertrouwd terrein voor je waarschijnlijk: langere teksten voor boeken en andere gedrukte ‘leesmedia’. Leesteksten moeten bescheiden worden vormgegeven om het lezen te ondersteunen. Boekpagina’s zijn saai, zoals het hoort, maar van kranten en tijdschriften willen we toch dat ze bovendien aantrekkelijk uitzien.

Les 4 – Typografie voor covers

Lengte:4minutenAuteur:Jaap

In tegenstelling tot het binnenwerk van een boek, moet de cover eruit springen. In de boekhandel pakken potentiële klanten de boeken met een opvallende of aansprekende covers. Die boeken liggen daar dus met elkaar te concurreren door een prikkelend beeld, of alleen maar typografie. De cover moet iets van het karakter van de inhoud weerspiegelen.

Les 5 – Andere druktechnieken

Lengte:2minutenAuteur:Jaap

Allerlei tekst is aangebracht op iets anders dan papier: hout, porselein, textiel. Soms ingedrukt, als reliëf. Al die materialen hebben hun eigen mogelijkheden en beperkingen om tekst aan te brengen. En hun eigen charme natuurlijk.

Les 6 – What else? En de afsluiting van deze cursus

Lengte:3minutenAuteur:Jaap

Er zijn veel meer toepassingen van tekst en in velerlei situaties. Denk aan beeldschermen of bewegwijzeringen. Tot slot: wat is typografie en wat is het niet? Enkele voorbeelden die die vraag oproepen en misschien beantwoorden.