Zelf een cursus of workshop plaatsen? Kijk hier

Opmaken met één klik

Sommige grafische producten zijn niet meer dan en herhaling van dezelfde structuur van alinea’s. Denk aan visitekaartjes, lijsten met gegevens over bijv. restaurants of items in een catalogus. InDesign biedt een paar wonderschone voorzieningen om zoiets razendsnel voor elkaar te krijgen.

Lessen

Opmaken met één klik – les 1(Voorbeeld)

Lengte:2minutenAuteur:Jaap

Sommige grafische producten zijn niet meer dan en herhaling van dezelfde structuur van alinea’s. Denk aan visitekaartjes, lijsten met gegevens over bijv. reataurants, items in een catalogus. InDesign biedt een paar wonderschone voorzieningen om zoiets razendsnel voor elkaar te krijgen.

Opmaken met één klik – les 2

Lengte:4minutenAuteur:Jaap

Bij elke alineastijl kun je aangeven wat de stijl van de volgende alinea moet zijn, dus na de return/nieuwe alinea. Als je een ketting van die alineastijlen maakt, kun je een hele reeks alinea’s selecteren en met één menu-opdracht vormgeven.

Opmaken met één klik – les 3

Lengte:5minutenAuteur:Jaap

Van kaders en vormen kun je tientallen kenmerken definiëren in een objectstijl. Een ervan is ‘Alineastijl’, waarmee het (tekst)kader gekoppeld wordt aan een alineastijl. Tekst die in een dergelijk kader wordt getypt of geplakt, krijgt automatisch de voorgedefinieerde stijl. En dat werkt zelfs ook voor de in de vorige les beschreven ‘alineastijlenketting’.

Opmaken met één klik – les 4

Lengte:6minutenAuteur:Jaap

Nummers in een vakje of rondje komen veel voor in publicaties met lijsten: “de 20 beste visrestaurants”, dat soort dingen. Deze nummering kan automatisch oplopen als de tekst een alineastijl heeft met automatische nummering. Alleen de nummercode wordt dan ingevuld in de nummeringsrubriek in de alineastijl, en een eigen ‘lijstdefinitie’. De nummertekstkadertjes hoeven dus niet qua tekst verbonden te zijn.

Opmaken met één klik – les 5

Lengte:7minutenAuteur:Jaap

Als het aantal items met de vaste structuur al te groot wordt, is het raadzaam een andere manier van tekstinvoer te gebruiken, omdat knippen-plakken per kadertje te veel werk is. Maak dan gebruik van een stramienpagina met daarop verbonden tekstkaders. Plaats op de documentpagina een tekst en er worden genoeg pagina’s automatisch aangemaakt.