Zelf een cursus of workshop plaatsen? Kijk hier

PowerPoint – deel 2

Het lang verwachte tweede deel van de cursus PowerPoint. We gaan in 7 lessen dieper in op het gebruik van PowerPoint voor je presentaties. We leren je onder andere hoe je beeld en vormen gebruikt en toepast. Wij gebruikten PowerPoint 2011 voor deze cursus.

[woocommerce_social_media_share_buttons]

Lessen

Les 1 – Beeld en andere objecten

Auteur:Jaap

Er is naast tekst veel mogelijk om beeld toe te voegen. Niet alle beeldbestanden zijn even geschikt. We gaan na hoe het invoegen in zijn werk gaat. En we kijken alvast wat een ‘vorm’ eigenlijk is.

Les 2 – Beeld plaatsen en vrijstaand maken

Auteur:Jaap

PowerPoint zonder beeld is saaaai. Er is altijd wel vast achtergrondbeeld, maar extra beeld verlevendigt het betoog! In deze les voegen we een portret in, dat we op maat maken, uitsnijden en vrijstaand maken op de PowerPoint-manier. Sommigen zeggen: cool! Anderen: ik ga voor Photoshop hoor… Allebei goed.

Les 3 – Vormen

Auteur:Jaap

In PowerPoint heb je een grote hoeveelheid basisvormen beschikbaar. Een aantal zijn eenvoudige vormen, zoals je die waarschijnlijk ook uit andere programma’s kent. Maar er zijn veel slimme objecten met regelknopjes, waardoor je onderdelen kunt aanpassen: ronder maken, smaller, puntiger etc. Er zijn ook magnetische verbindingslijnen die aan objecten vast blijven zitten als je die verplaatst.

Les 4 – Curven en punten bewerken(Voorbeeld)

Auteur:Jaap

Het pengereedschap uit de Adobeprogramma’s heeft twee neefjes in Powerpoint. Met de een maak je uitsluitend gekromde vormen, met de ander vooral veelhoeken. Maar je kunt elke punt omzetten van hoek naar curve en vice-versa. En je kunt punten toevoegen en verwijderen.

Les 5 – Afbeeldingen in een vorm

Auteur:Jaap

In de bekende opmaakprogramma’s kun je in een willekeurige vorm of pad een illustratie plaatsen/importeren. Die vorm is dan het masker. In PowerPoint is het even zoeken. Het gaat andersom: Bij een bestaande illustratie kies je een vorm die je als masker toepast.

Les 6 – Vormgeving kopiëren en plakken

Auteur:Jaap

Wanneer je je afbeelding weer in onbezoedelde staat terug wilt, nadat je er lustig mee geëxperimenteerd hebt, kun je op de knop ‘Beginwaarden’ klikken. Andersom: je wilt soms de opmaak van het ene object toepassen op een ander object. Daarvoor heb je het kwastje in de werkbalk bovenin. Het kwastje kopieert de opmaak van het geselecteerde object en past die toe op het object waar je vervolgens op klikt.