Zelf een cursus of workshop plaatsen? Kijk hier

QuarkXPress2016 voor beginners

QuarkXPress? Bestaat dat nog? Die horen we vaker.

qxp1-1

 

QuarkXPress was de geduchte concurrent van PageMaker, het eerste DTP-programma uit 1985. Quark is een eigenzinnig bedrijf dat zich weinig leek aan te trekken van z’n klanten. QuarkXPress werd vanaf 1999 bijna platgewalst door Adobe InDesign. De ontwikkeling daarvan werd  jaren eerder al in gang gezet door ontwikkelaar Aldus, de oorspronkelijke maker van PageMaker. QuarkXPress verkeert inmiddels in versie 12 en heet QuarkXPress2016. Still going strong, zeggen ze dan. Quark blijft een eigenzinnig bedrijf. In deze overzichtelijke cursus van 15 lessen leren we je werken met dit grootse opmaakprogramma dat bij de tijd blijft.

Deel je ervaring

Lessen

Les 4 – tekst importeren en een tweede Basispagina gebruiken

Auteur:Jan Ris

Video instructie Deze lesOm te onthoudenOefenmateriaalIn Les 4 importeer je tekst, maak je een tweede Basispagina aan en neem je deze op in te tekstketen. Je past deze tweede Basispagina toe op enkele pagina’s. Je kunt txt (ASCII: 8 en 16 bits), RTF (Rich Text Format), DOC en DOCX importeren Een Automatisch tekstkader op de [...]

Les 5 – foto’s importeren en koppelingen begrijpen

Auteur:Jan Ris

Video instructie Deze lesOm te onthoudenOefenmateriaalIn de vijfde les importeer je pixelbeeld, in de vorm van JPEG’s. Je bepaalt de uitsnede van het beeld, schaalt kaders en je leert beeld direct vanuit QuarkXPress te openen in Photoshop. We laten je zien hoe je koppelingen naar beeldbestanden controleert en aanpast. Je kunt onder andere TIFF, JPEG, [...]

Les 6 – werken in lagen

Auteur:Jan Ris

In Les 6 leer je werken in lagen. Je maakt lagen aan, onder andere voor beeld en voor stramien-items. Je verplaatst beeld vanuit de standaardlaag naar een eigen laag.

Les 7 – werken met typogrammen

Auteur:Jan Ris

In de zevende les ga je aan de gang met tekstopmaak. Je leert werken met het Parameterpalet, kent allerlei kenmerken aan de tekst toe en je leert Typogrammen te maken. Je leert ook wat een Teksttypogram is.

Les 8 – vormen tekenen

Auteur:Jan Ris

In Les 8 teken je een vorm met de Bézierpen, maak je ankerpunten bij en leer je kleuren aan te maken. Je geeft het object een schaduw en tenslotte maak je een Item Style aan.

Les 9 – dieper in typogrammen

Auteur:Jan Ris

In deze Les 9 gaan we verder met de opmaak van tekst. Je maakt meerdere Typogrammen aan en je verkent meerdere alineakenmerken, zoals witruimte ervoor en erna en initialen. Bovendien maak je een A&U en kent deze toe aan een Typogram.

Les 14 – printen

Auteur:Jan Ris

In deze les leer je instellingen maken in het printdialoogvenster. Ook besteden we aandacht aan het maken van PDF’s, zowel voor digitale doeleinden als voor print.

Les 15 – PDF maken

Auteur:Jan Ris

In deze laatste les laten we zien hoe je een PDF maakt, zowel een PDF die geschikt is voor het beeldscherm als een drukklare PDF.