Zelf een cursus of workshop plaatsen? Kijk hier

Typografie, het vervolg

Lang verwacht maar toch gekomen: het tweede deel van de cursus Typografie. In het eerste deel (april 2017) nam Jaap je mee op een kijktocht door letterland. In dit vervolg sluit de trainer nauw aan bij het concept van die eerste cursus. Het doel is dit maal  je een verhoogde gevoeligheid te bezorgen en het ontwikkelen van een scherpe(re) blik. Het  gaat bij typografie immers vaak om de details, zoals ligaturen of specifieke spatiëring. Maar net zo vaak gaat het om het macro-plaatje, zoals de uiteindelijke vormgeving van de hele pagina en, niet te vergeten, de leesbaarheid. Ook is er dit maal aandacht voor speciale tekens en hoe je die gebruikt.

[woocommerce_social_media_share_buttons]

Lessen

Les 1 – Inleiding(Voorbeeld)

Auteur:Jaap

Ons leesvermogen is fenomenaal. We hebben maar een snippertje tekst nodig en we zien toch wat er staat. Toch maakt dat de typograaf niet overbodig. Die zorgt juist voor een moeiteloze leeservaring. Visueel/optisch evenwicht is belangrijk in het totaal en in de details.

Les 3 – Lezen we letters of lees je woorden?

Auteur:Jaap

Lezen wij letters of woorden? Eigenlijk alleen woorden, maar dan moeten we die wel kennen. Als er een onbekend woord of naam langskomt stokken we in het lezen, omdat we opeens ‘letterlijk’ moeten gaan lezen, teneinde er een uitspreekbaar woord van te maken.

Les 4 – Leesbaarheid: inzoomen op de letters

Auteur:Jaap

Visuele balans tussen de letters in een woord is belangrijk, omdat onbalans afleidt. De analyse van het woord TRAPPIST op een bierviltje geeft inzicht in hoe dat werkt. We brengen evenwicht door te spatiëren.

Les 5 – Leesbaarheid verhogen met ligaturen

Auteur:Jaap

Ligaturen zijn oplossingen voor botsende letters, zoals vaak tussen f en i, f en l en vergelijkbare combinaties. Een ligatuur is de versmelting van twee of meer letters tot één teken, zoals fi en fl en zelfs ffi (koffie!). In moderne fonts zijn vaak veel meer ligaturen opgenomen dan alleen deze twee. Voorbeelden zijn fj, Th etc.

Les 6 – Ligaturen vinden in het deelvenster Glyphs

Auteur:Jaap

In Illustrator en InDesign heb je het deelvenster Glyphs. Daarin vind je alle tekens in een font. Dat kunnen er in een modern font heel veel zijn. Daarom is er een venstermenu waar specifieke categorieën geselecteerd kunnen worden, zoals de ligaturen. Ook is er een zoekveld, waar ‘liga’ meestal de ligaturen toont.

Les 7 – Leesbaarheid en spatiëring

Auteur:Jaap

De basisspatiëring van een font geeft in het algemeen de beste leesbaarheid. Er kunnen redenen zijn die afstand te vergroten of te verkleinen, zoals in het geval van de TRAPPIST. Ten onrechte wordt afspatiëren vaak gebruikt om tekst passend te maken, zoals koppen. Dat geeft bijna altijd een ongewenst resultaat, doordat de ‘witbalans’ verstoord wordt. Als het dan toch moet is versmallen een veel betere optie.