Zelf een cursus of workshop plaatsen? Kijk hier

Categorie InDesign

 • Geavanceerde transparantie in InDesign: groep uitnemen en overvloeien isoleren

  door Frans 1 Lessen in ,

  Werk je met transparantie zoals dekking (iets ‘doorzichtig’ maken) of een overvloeimodus (bekend ook van Photoshop zoals Vermenigvuldigen) dan gebruik je het paneel Effecten. In dat paneel Effecten zie je twee opties onderaan: Overvloei isoleren en Groep uitnemen. In deze workshop ga je met deze twee optie werken.

  Cursusvoorbeeld - (1 lesvoorbeeld)

 • Uithangende nummering in InDesign

  door Jaap 4 Lessen in ,

  Deze workshop van 4 lessen gaat over een betere vormgeving van genummerde opsommingen en (vooral) koppen. We adviseren om, voordat je deze workshop kijkt, eerst onze cursus over opsommingen in InDesign te volgen: dat is een perfecte voorbereiding op de subtiele vormgeeftrucs die onze trainer Jaap je in deze workshop presenteert. Het vormgeefalternatief dat in de […]

  Cursusvoorbeeld - (1 lesvoorbeeld)

 • Tabellen maken in InDesign

  door Frans 15 Lessen in ,

  Tabellen en InDesign: een heel goede combinatie. InDesign is zeer flexibel in de omgang met tabellen die worden aangeleverd vanuit Word, Excel, maar ook met de tabellen die je direct creëert in InDesign. Ook de vormgeving van tabellen is flexibel en via tabel- en celstijlen zijn tabellen in InDesign snel vorm te geven. In deze cursus leren we je alles wat je wilt en moet weten over het werken met InDesign-tabellen.

  Cursusvoorbeeld - (1 lesvoorbeeld)

 • HTML5 export vanuit InDesign

  door Frans 5 Lessen in ,

  InDesign heeft een standaard optie om HTML te exporteren, maar je verliest daarbij alle paginaopmaak. Dan moet je daarna dus met Dreamweaver of een ander programma je geëxporteerde HTML nabewerken. Da's onhandig en veel werk. Kortom: dat kan beter! In deze workshop laten we je zien hoe je HTML5, met behoud van opmaak, exporteert vanuit InDesign. Je hebt daar een gratis script voor nodig.

  Cursusvoorbeeld - (1 lesvoorbeeld)

 • Reflowable ePub maken met InDesign, eerste deel

  door Frans 15 Lessen in , ,

  ePub wordt de laatste tijd vaker en vaker genoemd als standaard voor eBooks. De meeste eReaders ondersteunen ePub. En met behulp van een gratis eBookReader zoals Adobe Digital Editions kun je een ePub ook op je PC lezen. Bovendien ondersteunt iBooks op de iPhone, iPad of iPod Touch ook ePub. Een grote groep mensen kan dus jouw eBook in een ePub lezen. Het grote voordeel van een ePub is dat het “reflowable” ofwel herschaalbaar is. Dat wil zeggen dat de tekst zich aanpast aan de grootte van het scherm waarop ze wordt weergegeven. Op een eReader, in iBooks op de iPad en Mac of in Adobe Digital Editions (Mac, Windows, iOS en Android) kun je de grootte van de letters aanpassen. Als je dat doet past de tekst zich aan en worden de regels langer of korter zodat het netjes op jouw scherm past. Je hoeft dus niet naar links en rechts te scrollen om de regel te lezen. Dit is dus een andere, meer algemene vorm van ePub dan de zogenaamde ‘Fixed Layout' (FXL) of Vaste layout ePub. Zo'n herschaalbare ePub is vooral geschikt voor leesboeken, romans en eenvoudige handleidingen. In deze training laten we je zien hoe je van een InDesignbestand zo'n herschikbare ePub kunt maken. We gaan in op alle praktische en technische zaken om tot een gewenst resultaat te komen dat werkt op alle eReaders.

  Cursusvoorbeeld - (1 lesvoorbeeld)

 • Reflowable ePub maken met InDesign, het spannende vervolg!

  door Frans 11 Lessen in , ,

  In het eerste deel van deze fikse cursus over ePub behandelen we de hoofdmoot van het maken van reflowable ePubs met InDesign, met onderwerpen als het optimaal opmaken van de tekst en werken met beeld. In dit vervolg, zeg maar: het tweede deel, gaan we in op minstens zo belangrijke zaken als voetnoten, opsommingen, audio en video en het noodzakelijke valideren van een geproduceerde ePub. Enjoy!

  Cursusvoorbeeld - (1 lesvoorbeeld)

 • Opmaken met één klik

  door Jaap 5 Lessen in ,

  Sommige grafische producten zijn niet meer dan en herhaling van dezelfde structuur van alinea’s. Denk aan visitekaartjes, lijsten met gegevens over bijv. restaurants of items in een catalogus. InDesign biedt een paar wonderschone voorzieningen om zoiets razendsnel voor elkaar te krijgen.

  Cursusvoorbeeld - (1 lesvoorbeeld)

 • Genummerde kaartjes en lootjes maken

  door Frans 1 Lessen in ,

  Wil je entreekaartjes, lootjes enzovoort maken met elk een uniek oplopend nummer? De meeste gebruikers gaan dan met de DataMerge-functie van InDesign (Gegevenssamenvoeging) aan de slag. Maar het kan makkelijker en slimmer. We laten het je zien in deze workshop!

  Cursusvoorbeeld - (1 lesvoorbeeld)

 • Drukkersmarkeringen toevoegen in Acrobat

  door Frans 1 Lessen in , ,

  Met InDesign kun je bij het exporteren naar PDF deze voorzien van zogenaamde drukkersmarkeringen. Daarmee bedoelen we onder andere snijlijnen, registratietekens. Maar stel dat je een PDF aangeleverd krijgt, of zelf gemaakt hebt, en je wilt achteraf de PDF nog voorzien van deze tekens? Dat doe je in Acrobat Pro. Hoe je dat doet, laten […]

  Cursusvoorbeeld - (1 lesvoorbeeld)

 • Upgradecursus InDesign CC2018

  door Frans 13 Lessen in ,

  InDesign CC2018 bevat een aantal nieuwe features en veel verbeteringen in bestaande mogelijkheden. In deze upgradecursus laten we je zien wat er allemaal nieuw is. Bovendien bespreken we een paar zaken die nieuw waren in de laatste versie van InDesign CC2017.

  Cursusvoorbeeld - (1 lesvoorbeeld)