Zelf een cursus of workshop plaatsen? Kijk hier

Wegbewijzering-pakketten

Wegwijs op de Minuten Academie

Ongeacht het abonnement dat je kiest heb je gedurende de volledige looptijd toegang tot alle cursussen en lessen op de Minuten Academie. Inschrijven kun je hier.

Eenmaal abonnee staan alle cursussen en workshops tot je beschikking. Je kunt zoveel cursussen of workshops volgen als waar je tijd voor hebt. Maandelijks komen er nieuwe bij en uiteraard staat de lessen-databank altijd volledig tot je beschikking. Bijzonder handig wanneer je niet een volledige cursus wilt volgen, maar alleen op zoek bent naar dat ene techniekje.

 

Onderwerpen zoeken bij de Minuten Academie

Soms is het niet éénvoudig om precies die videoles te vinden waarin dat ene techniekje aan de orde komt. Onderstaand een paar mogelijkheden:

De onderwerpenlijst
De tagwolk
Zoeken op Keyword
Op categorie

 

Hoe ziet een les eruit

Om lessen te volgen moet je eerst een cursus starten. Dit doe je door op de knop ‘Start deze cursus’ te klikken. Vervolgens kun je meteen aan de slag met les 1. Iedere les bestaat uit drie onderdelen:

1 - Videolessen

De video toont je altijd precies wat je moet doen om het gewenste effect van de les te bereiken. Bekijk een voorbeeld videoles.

 

2 - Handige samenvattingen

Iedere les heeft een paar documentatietabs. ‘Deze les’ vertelt je in het kort waar de les over gaat en ‘Om te onthouden’ geeft je puntsgewijs de belangrijkste onderwerpen uit de les.

Selecteren van pixels is een kunst. Het is lastig om exact een bepaalde groep pixels te isoleren van de rest. De reden daarvoor is simpel: een foto bestaat uit heel veel pixels en die hebben geen enkele band met elkaar. In deze les leer je om eenvoudige selecties te maken en je leert om die selecties apart te zetten van de rest. 

De kunst van het selecteren

 • Selecteren is een ware kunst in Photoshop en het kan erg lastig zijn om exact een bepaalde groep pixels te selecteren.
 • Selecteren is vaak moeilijk omdat een digitale foto bestaat uit veel verschillende pixels. Stel je een foto in Photoshop voor als een zandbak met vele kleuren zand. Een vreselijk karwei om al die korreltjes uit elkaar te moeten halen.
 • De noodzaak om te selecteren is dat je bewerkingen, zoals retouche, kleurcorrectie en filters, alleen goed kunt uitvoeren als je precies selecteert wat moet veranderen.
 • Het primaire doel van een selectie is bescherming: als een selectie actief is, kun je bewerkingen alleen daarop uitvoeren en niet op de rest van het beeld.
 • Selecteren op vorm: je ziet in een foto bijvoorbeeld de vorm van fles. Voor dat soort selecties gebruik je de Lasso of de Pen.

TIP: als je een selectiegereedschap kiest, let dan ook op de instellingen ervan in het Optiespalet. Photoshop onthoudt instellingen, dus het kan zijn dat een instelling een ‘oude’ waarde heeft.

 • Rechthoekige en ovale delen van een beeld selecteer je met het rechthoekige en ovale gereedschap.
 • Selectie opslaan: zodra je een vorm hebt geselecteerd, is het vaak handig om deze op te slaan in je bestand. Dat doe je in een nieuw kanaal, een zogenaamd alfakanaal. Een andere mogelijkheid is door een kopie van de pixels te maken naar een nieuwe laag.

TIP: dupliceer de pixels in je selectie naar een nieuwe laag met Command J (pc: Control J).

 

3 - Oefenmateriaal

Wanneer je geen materiaal voor handen hebt, veel lessen hebben eigen oefenmateriaal. Beelden voor vrijstaanders, dummypagina’s voor tijdschriften of logo’s voor huisstijlen.

 • open de foto bij deze les
 • gebruik de Toverstaf om de skyline te isoleren van de lucht
 • gebruik ook de Lasso om je selectie te perfectioneren
 • sla je selectie op in een alfakanaal en geef dit kanaal een logische naam, bijvoorbeeld ‘skyline’ draai de selectie om en dupliceer naar een nieuwe laag
 • sla het bestand op als PSD

Testen en vragen

Een aantal grote cursussen hebben aan het einde van iedere les een aantal testvragen. Je kunt dan gemakkelijk controleren of je je de belangrijkste onderdelen eigen hebt kunnen maken. De uitslag van de test wordt onmiddellijk gegeven nadat je hebt geklikt op ‘Afronden test’. Is het niet gelukt, dan kun je het altijd gewoon weer opnieuw proberen.

Indien je vragen hebt of ergens niet uitkomt dan kun je deze in een berichtje aan de trainer sturen. Binnen maximaal 24 uur heb je gegarandeerd een antwoord.

 

Wij wensen je veel kennis en succes!

Het team van de Minuten Academie